Apurahatarinat

APURAHATARINA:
SALLA KALIN, VÄITÖSKIRJATUTKIJA

Olen Salla Kalin ja teen väitöskirjaa Helsingin yliopistossa. Väitöskirjassani tutkin sosiaaliturvaa ja verotusta. Palkansaajasäätiö oli mukana mahdollistamassa tutkijavierailuani University of California Berkeleyhin sekä esseetä, joka käsittelee verotuksen vaikutusta ihmisten muuttopäätöksiin Suomessa. Tutkimus on tehty yhteistyössä Kaisa Kotakorven, Ilpo Kauppisen ja Jukka Pirttilän kanssa. 
 
Tutkimuksessamme havaitsemme, että yksilön käteen jäävällä verojen jälkeisellä tulo-osuudella (1 – henkilön tuloihin kohdistuva keskimääräinen veroaste) on positiivinen vaikutus suomalaisten muuttopäätöksiin. Vaikutuksen suuruus on kuitenkin taloudellisesti ajateltuna mitätön –  käytännössä nolla. Tutkittaessa suurituloisia, vaikutus on suurempi kuin muulla väestöllä, mutta myös erittäin lähellä nollaa. Korkea veroaste ei myöskään vaikuta estävän suomalaisten paluumuuttoa. Tutkimme myös erikseen eri ammattiryhmiä ja tuloksemme antavat viitteitä siitä,  että muuttopäätökset näyttäisivät reagoivan verotukseen keskimäärin herkimmin finanssialalla toimivien kohdalla. Yksityisellä sektorilla toimivat näyttävät reagoivan verotukseen keskimäärin hieman enemmän kuin julkisella sektorilla toimivat. Vaikutukset muuttopäätöksiin ovat kuitenkin jälleen hyvin pieniä kaikilla toimialoilla, eivätkä erot toimialojen välillä pääosin ole tilastollisesti merkitseviä.  Johtopäätöksenä voidaan todeta, että suomalaisten muuttopäätökset eivät näytä reagoivan muutoksiin veroasteessa. 



APURAHATARINA:
EMILIA ISOLAURI, VÄITÖSKIRJATUTKIMUS

Olen Emilia Isolauri, väitöskirjatutkija Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta kansainvälisen liiketoiminnan laitokselta. Väitöskirjani liittyy kansainvälisen rahanpesun estämiseen ja kulkee otsikolla ”Money laundering in international business – The role of institutions in mitigating the problem”. 

Tutkielmani tarkoitus on arvioida ja ehdottaa uusia ratkaisuja kansainvälisen rahanpesun torjuntaan liittyen. Rahanpesu on globaali ja monimutkainen ilmiö, jonka estäminen vaatii yhteistyötä sekä monialaisia toimenpiteitä. Tutkielmassani hyödynnetään laadullisia menetelmiä ja tarkastellaan muodollisten rahanpesun estämiseen liittyvien näkökohtien, kuten lakien ja sääntelyn, lisäksi myös epämuodollisia instituutioita, kuten arvoja ja eettisyyttä, keskeisinä tekijöinä ilmiön torjunnassa. Koska kansainvälisen liiketoiminnan kenttä muuttuu jatkuvasti, ei myöskään rahanpesun estämistä voida nähdä valmiina tai muuttumattomana prosessina. Tutkimustulosten valossa rahanpesun estämisen keinojen tulisi kehittyä ajan ja olosuhteiden muuttuessa. 

Palkansaajasäätiön myöntämästä apurahasta on ollut valtavasti apua hankkeen edistämisessä. Apuraha on mahdollistanut kokoaikaisen tutkielman työstämisen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Scroll to Top