SOTA-AIKA JA JÄLLEENRAKENNUSKAUSI 1939-1948
Lue aiheesta lisää

    Talvisodan pommitukset aiheuttivat aineellista vahinkoa myös Helsingin Työväen Säästöpankille. Riihimäen sivukonttori kärsi pahoja vaurioita tuohon rautateiden tärkeään solmukohtaan tehdyssä ilmaiskussa. Pankki jatkoi toimintaansa vuokratiloissa, mutta oma toimitalo korjattiin myöhemmin kuntoon.

    Sota vaati veronsa paitsi rintamalla myös rintaman takana. Kesällä 1941 kuoli sydänkohtaukseen pankin kamreeri Toivo Henrik Vilppula 53 vuoden ikäisenä. Pankkityönsä ohella hän ehti hoitaa luottamustehtäviä mm. Elannossa, Kansaneläkelaitoksessa ja Helsingin kaupunginvaltuustossa. Lisäksi hän toimi Työväen Urheiluliiton puheenjohtajana vuosina 1928-1937. HTS:n luottamusmiehistä kuolivat sotavuosien aikana myös SDP:n puoluetoimikunnan puheenjohtaja Kaarlo Harvala, SAK:n puheenjohtaja Johan Edvard Huttunen ja HTS:n hallituksen puheenjohtaja K. R. Heinonen.

    Ankarien sotavuosien jälkeen Suomelle määrättiin maksettavaksi suuret sotakorvaukset. Sodan tuhojen uudisrakentaminen ja sotakorvausteollisuus aiheuttivat maamme talouselämän elpymisen ja antoivat HTS:n säästäjille töitä. Kuva elokuvasta Suomi maksaa (Kansan Elokuva Oy 1951).